Misleiding door Nederlandse autobedrijven aangepakt

2021/03/11 door Bas in
Bron: exbtw-wegermee.nl

Exclusief BTW adverteren, weg ermee!

Initiatiefnemers uit de autobranche stellen een manifest op tegen het adverteren van personenauto’s tegen exclusief BTW prijzen.

Met dit manifest willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor de situatie waarbij het ene autobedrijf de prijzen van personenauto netjes inclusief BTW op de portalen toont en andere autobedrijven ervoor kiezen om prijzen te tonen waar de BTW nog bovenop komt. Dit vindt met name plaats bij auto’s met een hybride of elektrische aandrijving.

Aanleiding om met dit manifest te komen is dat particuliere kopers een steeds groter deel van de elektrische en hybride auto’s kopen. Ze komen echter telkens weer voor een verrassing te staan als ze zoeken naar een auto. Een auto lijkt een mooie deal, de bijkomende BTW staat vervolgens vaak ergens in de kleine lettertjes vermeld.

Deze manier van adverteren zorgt daarnaast voor een oneerlijke concurrentiepositie voor autobedrijven die zich wel aan de regels houden. De auto’s van adverteerders die het niet zo nauw nemen met de wettelijke regels worden namelijk bovenaan in de zoekresultaten getoond.

Ook heeft het niet op een uniforme wijze adverteren invloed op restwaardebepaling, het aanzien van Nederlandse auto’s bij buitenlandse kopers, de gebruikerservaring van bezoekers van occasionwebsites, automatische berekeningen op financial lease portalen en het imago van de autobranche in het algemeen.

Waar wij voor pleiten is dat prijzen van personenauto’s inclusief BTW, transparant, uniform en duidelijk moeten zijn. Zonder commercieel voordeel voor autobedrijven die de grenzen opzoeken. Portalen moeten gaan optreden en na een waarschuwing autobedrijven die niet volgens de regels adverteren uitsluiten van de betreffende website. Autoriteiten dienen op te treden tegen autobedrijven die de regels overtreden. Ook behoort een proefproces tot de mogelijkheden.

Bedrijfswagens, die nagenoeg alleen zakelijke kopers hebben, mogen wel exclusief BTW geadverteerd worden.

Stop het exclusief BTW adverteren van personenauto’s. Het is tijd voor eerlijkheid en transparantie.

Teken hier het manifest: Ex.BTW, weg ermee!

Ex. BTW, weg ermee! is een initiatief van:

Bas Oude Luttikhuis - MrWheelson.nl

Martijn Duivenvoorden - LeaseBijtellingVriendelijk.nlShare/Save/Bookmark