Auto verkopen tips

2015/06/03 door Bas in auto verkopen, NIEUWS

Er is een moment dat die auto waar je ooit trots je eerste kilometers in reed weer van de hand moet worden gedaan. Een emotioneel moment waar veel bij komt kijken. Zaken goed voorbereiden zorgt ervoor dat alles vlot en vlekkeloos verloopt.

Er kan veel mis gaan bij de verkoop van een auto. Diefstal tijdens een proefrit, vals geld tijdens de overdracht, problemen met de vrijwaring, lastig gevallen worden naar aanleiding van het tonen van privégegevens op internet. Het zijn maar enkele voorbeelden van dingen die mis kunnen gaan bij het verkopen van een auto. In enkele stappen helpen we u op weg om uw auto veilig te verkopen.

Maak de autoverkoop klaar
Een autohandelaar zal nooit zo maar een gebruikte auto te koop zetten. Hij zorgt ervoor dat de auto er netjes bij staat. Overweeg om de auto professioneel te laten reinigen bij een autopoetser, investeer in een paar nieuwe wieldoppen en een lakstiftje om beschadigingen bij te werken.

Laat de auto ook alvast even APK voorkeuren zodat je weet hoe die er technisch aan toe is. Als de kosten voor een nieuwe APK meevallen dan moet je die er ook altijd op doen, ook al is die nog een half jaar geldig. Zoek ook onderhoudsnota’s, aankoopfacturen, reservesleutels en het onderhoudsboekje bij elkaar.

Presentatie van de auto
De volgende stap is om te zorgen voor goede foto’s en een uitgebreide omschrijving. Foto’s kun je zelf maken, maar voor een paar tientjes kun je die laten maken door een professionele fotograaf. Zorg in ieder geval voor duidelijke foto’s tegen een neutrale achtergrond. Maak veel foto’s en zoek achteraf de 5 mooiste uit. Maak sowieso foto’s van alle kanten, schuin van voren, schuin van achteren en enkele van het interieur. Ook foto’s van bijvoorbeeld het ingevulde onderhoudsboekje en de complete set sleutels doen het altijd goed.

Kijk ook op bijvoorbeeld www.autoweek.nl welke uitvoering je precies hebt en wat er allemaal precies op zit. Ga ook nadenken over een goed beschrijvende tekst en geef in de tekst ook gerust aan wat de reden is dat je de auto wilt verkopen. Wees eerlijk maar het moet natuurlijk wel een verkoopgericht verhaal zijn, je eigen auto afkraken heeft niet zo veel zin.

Bepaal een realistische verkoopprijs voor de auto
Bezoek als eerste eens de dealer waar je de auto ooit gekocht hebt om te vragen wat deze voor je oude auto wil geven. Vraag hierbij wel expliciet naar een inkoopprijs en niet naar een inruilprijs. Zoek daarna op bijvoorbeeld www.gaspedaal.nl naar de verkoopprijzen van vergelijkbare auto’s. Selecteer ruim, dus pak ook een jaar jongere auto en auto’s met minder kilometers. Selecteer ook auto’s met iets minder opties en zoek de goedkoopste exemplaren. Nu heb je een idee wat een vraagprijs kan zijn. Realiseer je wel dat de daadwerkelijke opbrengstprijs voor een garage vaak 15 tot 20% en bij een particulier tot 30% lager ligt.

Auto gratis adverteren
Nu is het zaak om de auto onder aandacht te brengen van potentiële kopers. Je kunt hierbij voor de gratis advertentie websites kiezen en voor de websites die hier geld voor rekenen zoals www.marktplaats.nl. Zet niet te veel persoonlijke gegevens bij de advertentie, neem een tijdelijk e-mailadres bij bijvoorbeeld www.hotmail.com en kies voor een tijdelijk prepaid nummer om telefonische reacties af te wikkelen. Hiermee voorkom je dat je tot in lengte van dagen lastig gevallen wordt naar aanleiding van op internet gepubliceerde gegevens.

Heb geduld bij het verkopen van de auto
Een auto particulier verkopen kan lang duren. De gemiddelde statijd bij een professionele autoverkoper zoals een autodealer is al snel drie tot vier maanden. Dit terwijl deze alles tip top voor elkaar heeft qua adverteren, openingstijden, het verlenen van garantie, het kunnen inruilen van je oude auto, etc. Houd er als particulier dus rekening mee dat het al snel vier tot zes maanden kan duren voordat je de auto hebt verkocht voor de vraagprijs.

Auto snel verkopen
Er is ook een alternatief voor het zelf adverteren met een auto. Op verschillende autoinkoop websites kun je de auto eenvoudig aanbieden aan officiële autoopkopers en inkopers. Hiermee kun je een correcte afhandeling waarborgen en problemen bij de overdracht van de auto voorkomen.

De websites ikwilvanmijnautoaf.n en AutoOpkoop.nl hebben contact met de ruim duizend autodealers in Nederland en België die regelmatig auto’s zoeken als aanvulling op hun handelsvoorraad. Nadat je de auto hebt aangemeld ontvang je vrijblijvend en gratis een inkoopvoorstel per e-mail. Als je het eens bent met dit bod kun je de auto met een druk op de knop verkopen. Op deze manier kun je de auto snel en veilig verkopen.


Share/Save/Bookmark