Hebben winterbanden wel nut

2008/11/25 door Bas in WINTERBANDEN
Bron: Algemeen dagblad

Het nut van winterbanden wordt in twijfel getrokken. Adriaan Heino, verkeerspsycholoog van Centraal Beheer Achmea, zegt in het Algemeen Dagblad dat bandenfabrikanten autorijders aansporen vooral winterbanden aan te schaffen.

“Zij hebben met name op testcircuits onderzoek gedaan naar het nut van winterbanden. In het echt komt de psyche van de automobilist ook om de hoek kijken. Bij technische verbeteringen, zoals airbags, autogordels en winterbanden, blijkt telkens weer dat mensen hun gedrag aanpassen. Ze krijgen een veilig gevoel en gaan bijvoorbeeld harder rijden. Daardoor wordt het positieve effect deels ‘opgegeten’.” Hij signaleert dat uit een onafhankelijke test blijkt dat de nieuwe zomerbanden veel progressie hebben gemaakt. Met het Nederlandse kwakkelweer (regen en een temperatuur boven nul) zouden ze zelfs beter zijn dan winterbanden. “Winterbanden zijn puur gebouwd op sneeuw en dat hebben we hier niet vaak.”

In de praktijk blijkt dat winterbanden onder de vijf graden celcius al beter presteren dan zomerbanden en niet alleen als er sneeuw ligt. Dit komt met name door de weekmakers in het rubber die ervoor zorgen dat het rubber zachter blijft bij lage temperaturen.


Hier een filmpje van wat auto's met zomerbanden op en beijzelde weg.


Share/Save/Bookmark