Klassieker autoveiling: Mercedes 540K Cabriolet B

2015/01/27 door Bas in NIEUW, NIEUWS
Bron: www.ikwilvanmijnMercedesaf.nl

Een autobedrijf uit het Amerikaanse Florida zet wel een hele bijzondere auto op eBay. Het zou gaan om de Mercedes van Hermann Göring, de rechterhand van Hitler.

Dit heeft het Amerikaanse bedrijf bekendgemaakt dat de Mercedes-Benz 540K heeft gerestaureerd. Al eerder werd een andere auto van Göring geveild. Dit exemplaar leverde toen 25 miljoen dollar op, de restaurateurs denken dat dit model minder geld zal opleveren.

De Mercedes 540L

In 1940 werd, in opdracht van Göring, de Mercedes-Benz 540K Cabriolet B besteld met speciale functies, waaronder een supercharged V8-motor zodat de auto zo’n 160 km per uur kan halen, een korte golf radio en sirenes. Deze Mercedes, de laatste van zijn soort die ooit gebouwd is, werd uiteindelijk in juli 1941 geleverd aan Göring.

Trofee

Göring was tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer verantwoordelijk voor de Duitse luchtmacht en werd geschouwd als de machtigste nazi na Hitler. De Mercedes 540K werd aan het einde van de oorlog in beslag genomen. De auto stond buiten geparkeerd bij de Berghof, het huis van Hitler in Beieren, toen Amerikaanse militairen binnenvielen. Zij hebben het voertuig als oorlogstrofee naar de VS laten verschepen.

Uiteindelijk kwam de Mercedes in 1955 terecht bij een autoverzamelaar in de Amerikaanse staat North Carolina. Volgens het bedrijf dat de restauratie heeft uitgevoerd, zou de autoverzamelaar het voertuig bijna zestig jaar in zijn bezit hebben gehad.

Uniek in zijn soort

De Mercedes is niet alleen uniek door zijn speciale functies of zijn krachtige motor, het exemplaar onderscheidt zich vooral doordat er nog veel originele onderdelen aanwezig zijn. Ondanks het feit dat de auto gedeeltelijk is gedemonteerd, zijn het chassis, stoelen, aandrijflijn en motor nog intact. Resterende onderdelen liggen in boxen, het gevolg van een mislukte gedeeltelijke restauratie in de jaren 1970. Bovendien is dit een van de weinige auto’s die in opdracht van een nazi-kopstuk is ontwikkeld en nu nog intact is.


Share/Save/Bookmark