Telefoon vasthouden achter het stuur nu gelijk aan rijden onder invloed
Bron: 1fs.nl/blog/telefoon-achter-het-stuur-nu-gelijk-aan-rijden-onder-invloed
De regels rondom smartphonegebruik in de auto worden flink aangescherpt. Wie voortaan met de telefoon in de hand betrapt wordt tijdens het rijden, kan dezelfde zware straffen verwachten als bij rijden onder invloed van alcohol of drugs. Daarmee wil de overheid het aantal verkeersslachtoffers door afleiding terugdringen.
Van geldboete naar strafblad
Tot nu toe kreeg je bij appen of bellen achter het stuur vooral een boete van €420. Streng, maar volgens verkeersveiligheidsorganisaties nog niet streng genoeg. Uit onderzoek blijkt dat afleiding door telefoons een van de grootste oorzaken van verkeersongevallen is. De nieuwe wet stelt nu dat vasthouden van een telefoon tijdens het rijden wordt gezien als 'ernstig gevaarzettend gedrag'. Net als rijden onder invloed kan dat leiden tot een strafblad, rijontzegging of zelfs gevangenisstraf.
Ook voor fietsers en gebruikers van e-steps
Niet alleen automobilisten moeten opletten. De regels gelden ook voor fietsers, bromfietsers en gebruikers van e-steps. Wie betrapt wordt met een telefoon in de hand, riskeert ook daar een forse boete en mogelijke vervolging als het tot een ongeval leidt. Handsfree bellen blijft toegestaan, mits dit veilig gebeurt.
Wat betekent dit voor SUV-rijders?
SUV's zijn populair vanwege hun veiligheid en comfort, maar ook in deze auto's is afleiding levensgevaarlijk. De hogere zitpositie geeft weliswaar beter zicht, maar een moment van onoplettendheid kan alsnog grote gevolgen hebben. Zeker bij druk stadsverkeer of op smalle landwegen. De nieuwe wet onderstreept dat veiligheid voorop moet staan, ongeacht het type voertuig.
Meer weten?
Wil je precies weten wat de nieuwe regels betekenen en welke straffen erbij horen? Lees dan het uitgebreide artikel op 1fs.nl.