Auto verkopen? Wat moet je precies doen?

2010/02/08 door Bas in auto verkopen, NIEUWS
Bron: www.autoverkopentips.nl

Bij het verkopen van een auto is het belangrijk dat je de juiste stappen in de goede volgorde doorloopt. Als je deze volgorde niet goed hanteert dan kunnen er zaken misgaan met bijvoorbeeld het overschrijven van de auto. Bekeuringen, boetes en problemen met de verzekering kunnen dan het gevolg zijn.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je een officieel RDW vrijwaringsbewijs ontvangt voordat je de sleutels en/of de auto zelf uit handen geeft. Het RDW vrijwaringsbewijs is het enige officiële bewijs dat u niet meer aansprakelijk bent voor de auto.

Auto verkopen particulier
Als je de auto aan een particulier verkoopt dan moet de overschrijving van het kenteken plaatsvinden op het postkantoor. De koper moet de overschrijving zelf regelen. De volgende documenten zijn nodig voor de overschrijving:
O een geldig rijbewijs;
O het Tenaamstellingsbewijs;
O het Overschrijvingsbewijs;

Indien er geen geldig rijbewijs van de koper voorhanden is dan zijn andere legitimatiebewijzen vaak ook toegestaan, deze moeten dan wel vergezeld gaan van een recent uittreksel (maximaal drie maanden oud) van de gegevens uit de basisadministratie persoonsgegevens van uw gemeente (GBA). Na de overschrijving ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs dat de koper aan u moet geven. Het advies is mee te gaan naar het postkantoor, dit is echter niet verplicht.

Auto verkopen aan autobedrijf
Als je de auto verkoopt aan een RDW erkend autobedrijf dan ontvang je tijdens de overdracht een vrijwaringsbewijs. Een erkend bedrijf herken je aan het groen-wit gestreepte schild met het opschrift 'erkend bedrijf voor afgifte van RDW-vrijwaringsbewijzen'. Het autobedrijf heeft het volledige kentekenbewijs nodig: Voertuigbewijs (deel Ia of deel 1), Tenaamstellingsbewijs (deel Ib of deel 2) en het Overschrijvingsbewijs (deel 2 of kopie deel III). Ook moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien.

Kentekenbewijs niet compleet
Het kentekenbewijs dient compleet te zijn bij verkoop. Controleer dit op tijd! Het zal niet de eerste keer zijn dat het overschrijvingsbewijs te goed is opgeborgen. Via de website van het RDW of bij een TNT postagentschap kun je snel een nieuw kentekenbewijs aanvragen.

Auto verkopen aan opkoper
In plaats van de auto particulier te verkopen kun je ook erkende autoinkopers een bod laten doen. Dit kan eenvoudig via websites zoals de autoinkoop site ikwilvanmijnautoaf.nl en de verkopen auto website VerkopenAuto.nl . Nadat je de auto hebt aangemeld ontvang je snel per e-mail of telefoon een inkoopvoorstel.

Als je akkoord gaat met dit bod dan kun je de auto met een druk op de knop verkopen. De auto kan dan bij het autobedrijf worden gebracht of op afspraak op het thuis- of werkadres worden opgehaald. Dit laatste is echter niet bij alle inkopers van toepassing. Doordat deze inkopers erkend zijn kunnen ze op elke locatie een RDW vrijwaring uitschrijven. Door zaken te doen met een erkende autoinkoper kun je problemen met de vrijwaring voorkomen.

Voor deze en meer tips over het verkopen en kopen van een auto ga je naar AutoVerkopenTips.nl.


Share/Save/Bookmark