Een auto verkopen waar nog een lening op zit inruilen of verkopen.

2015/06/03 door Bas in auto verkopen, NIEUWS
Bron: www.123autoverkoop.nl/bedrijfswagen_verkopen

Autolening inlossen

Je wilt van je auto af maar er zit nog een lening op, wat nu? Tot voor kort waren de banken makkelijk als het ging om het verstrekken van een lening. De meeste auto’s werden dan ook gekocht met behulp van een lening. De rente op deze leningen is vaak aan de forse kant. Dertien tot veertien procent rente zijn geen uitzondering.

Op het moment dat zo’n auto wordt gekocht en een lening wordt verstrekt is er vaak nog weinig aan de hand. De levenssituatie kan echter veranderen. Je raakt een baan kwijt, er komen kindjes bij of er wordt een ander huis gekocht. Allemaal redenen die ervoor kunnen zorgen dat de maandbedragen die tot voor kort makkelijk op te brengen waren nu ineens een zware last vormen.

Welke autolening
Voordat je gaat kijken hoe je dit probleem op kunt lossen is het belangrijk te weten wat voor autolening je precies hebt afgesloten. Een auto financieren kan namelijk op verschillende manieren. Doorlopend krediet, persoonlijke lening en private lease zijn hierbij veel gebruikte kredietvormen. Om te weten hoe je er af kunt komen moet je wel weten welk soort lening je hebt.

Doorlopend krediet auto
De doorlopend krediet lening, ook wel limiet krediet genoemd, is veel geadviseerd bij de aankoop van een auto. Deze vorm van lenen heeft nadelen en voordelen. De nadelen zijn dat de rente langzaam aan tot enorme hoogtes is gestegen. Bij deze vorm van geld lenen ligt namelijk de rente, en daardoor ook de looptijd, niet vast.

De banken beginnen vaak met een lage rente om je als klant binnen te halen maar verhogen deze stilletjes elk jaar met een paar procentpunten om tot ongekende hoogtes van vijftien tot zestien procent te stijgen. De voordelen zijn dat deze vorm van lening boetevrij ingelost kan worden en de auto doorgaans niet als onderpand gehouden kan worden. Je kunt de auto gewoon verkopen en het geld gebruiken om de lening (grotendeels) in te lossen.

Persoonlijke lening auto
Deze vorm van geld lenen zit iets anders in elkaar. Je hebt hierbij een vaste looptijd en een vaste rente. Je weet dus van tevoren precies waar je aan toe bent. Doordat er een vast onderpand mogelijk is, zoals een huis onderpand staat bij een hypotheek, heeft de bank meer zekerheid en kan er een hogere lening worden vertrekt.

Het nadeel is dat de auto verbonden is aan de lening, het is dus niet toegestaan een auto te verkopen zonder dat je de lening hebt ingelost. Dat is dus een probleem als je van die auto af wilt. Het toch verkopen van een auto die als onderpand dient voor een persoonlijke lening is strafbaar. Het betreft dan verduistering van een verpand object. Dit leidt sowieso tot een zeer zware codering bij het bureau Krediet Registratie (BKR) en kan tot strafrechtelijke vervolging leiden.

Het eerder aflossen van een persoonlijke lening zorgt er eigenlijk altijd voor dat je nog een boeterente moet betalen. Deze is doorgaans vastgesteld op 5% van de kredietsom en neemt af naarmate er meer van de looptijd is verstreken. Na ca. 3/5e van de looptijd is deze teruggebracht tot 0 of 2%.

Private lease auto
Deze vorm van een auto leasen is vaak niets anders dan een persoonlijke lening waarbij een slotbedrag is opgenomen na een bepaalde looptijd. Dit slotbedrag is gekoppeld aan een (vaak tegenvallende) inruilgarantie prijs na deze periode. Deze leasevorm kan uitgebreid zijn met een onderhoudscontract, houderschapsbelasting en soms ook autoverzekering. Aangezien het een vorm van een persoonlijke lening betreft moet er ook boete worden betaald bij vervroegde inlossing. Het Ford Options plan is een voorbeeld hiervan.

Door op de contracten te kijken kun je vaak herleiden welke vorm van lening het betreft. Staat er een vaste rente en vaste looptijd vermeld dan betreft het een vorm van een persoonlijke lening en is er een flexibele rente van toepassing dan is het een doorlopend krediet product.

Autopapieren
De volgende stap is te kijken of je de autopapieren compleet hebt. Bij de persoonlijke lening vorm is het overschrijvingsbewijs vaak in het bezit van de financierings- of leasemaatschappij. Nieuwe papieren aanvragen kan, maar als er een leaseregistratie is gemeld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer dan worden deze nieuwe kentekenpapieren naar de lease- of financieringsmaatschappij verzonden.

Informeren
De volgende stap is rechtstreeks bij de financieringsmaatschappij of tussenpersoon informeren wat het zou kosten als je nu alles in een keer inlost. Deze zullen je een exact bedrag doorgeven. Informeer wel even tot wanneer dit bedrag geldig is en of er nog boetes van toepassing zijn. Vraag ook even of er nog sprake is van restitutie van eventueel betaalde levens-, werkeloosheid- of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Auto taxeren
De volgende stap is het taxeren van de auto. Hoeveel zou deze bij verkoop op dit moment nog waard zijn. Dit valt vaak tegen. Je zult zien dat de lening vaak nog hoger is dan de restwaarde van de auto. Aan de zogenaamde boekjeswaarde heb je in dit geval niet zo veel. Het op internet kijken vanaf welke bedragen ze te koop staan geeft al een beetje een idee.

Gratis auto verkopen
Beter is het om de auto aan te bieden op bijvoorbeeld ikwilvanmijnautoaf.nl, 123AutoVerkoop.nl of AutoOpkoop.nl. op deze sites ontvang je geheel gratis en vrijblijvend een gegarandeerde inkoopbieding op je auto. Deze bieding wordt gedaan door de aangesloten autobedrijven. Deze zullen naar aanleiding van de gegevens die je hebt ingevuld op de website een gegarandeerd bod uitbrengen, als je het met dit bedrag eens bent kun je de auto daarna met een druk op de knop gratis verkopen.

Dit bedrag krijg je van de betreffende autodealer, ook al koop je daar geen auto terug. Omdat de bieding wordt uitgebracht door officiële en goedgekeurde autobedrijven is de bieding gegarandeerd. Vals geld tijdens de overdracht, diefstal tijdens een proefrit en andere moeilijkheden bij de verkoop van de auto, waardoor je nog verder in de problemen kunt komen, worden hiermee voorkomen.

Bespreken met financierings- of leasemaatschappij
De volgende stap is de verkoop van de auto te bespreken met de financieringsmaatschappij. Geef hen aan dat je niet meer in staat bent de maandelijkse termijnen op te brengen en vraag of ze tegemoet kunnen komen in de afkoopsom. Maak daarna de berekening en kijk of je zelf het eventueel ontbrekende bedrag kunt bijpassen of dat ze dit kunnen omzetten in een kleiner doorlopend krediet.

Als je de auto verkoopt aan een officiële inkoper dan is het vaak ook mogelijk dat deze het openstaande bedrag rechtstreeks naar de bank overmaakt en dat deze het overschrijvingsbewijs rechtsreeks naar de dealer opsturen. Het nadeel is dan wel dat je de RDW vrijwaring een paar dagen later ontvangt, de overdrachtdatum en het tijdstip kun je dan het beste in de aankoopovereenkomst op laten nemen om latere zorgen over de aansprakelijkheid te voorkomen.

Zoals het ziet is het eigenlijk altijd mogelijk een auto te verkopen waar nog een lening op zit, het is echter wel zaak tijdig met alle partijen in overleg te gaan om te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. Mocht je er helemaal niet uitkomen neem dan contact op met de financieringsmaatschappij en zoek samen naar een goede oplossing. Niet meer betalen en je kop in het zand steken leidt alleen maar tot meer problemen (o.a. negatieve BKR notering) en kan een goede oplossing in de weg staan. Op zoek naar een autolening? Dan kun je eens kijken op AutoOpKrediet.nl voor een onafhankelijk advies en scherpe rentes.


Share/Save/Bookmark