De nieuwe GMC Acadia Cross Over

2008/11/18 door Bas in NIEUW, USA IMPORT
Bron: Autdoor

Vanuit het General Motors ontwikkelingscentrum is deze cross-over op de markt gezet. Iets minder de extreme vormen van de exhte SUV's zoals de Trailblazer maar meer een kruising tussen de MPV en SUV. Een paar jaar terug bracht GM in dezelfde lijn ook de Buick Rendezvous en de Pontiac Aztec op de markt, maar deze waren eigenlijk meer MPV dan SUV zoals we in Europa de Renault Scenic RX4 kennen.

De nieuwe GMC Acadia (en de grotendeels identieke Buick Enclave en Saturn
Outlook) zijn echter écht als cross-over ontworpen. En met dit 3-tal denkt GM niet alleen een auto te kunnen bieden die zich kan meten met concurrenten als de Lexus RX en Nissan Murano, maar deze zelfs kan verslaan. Met een wielbasis van 302 cm is hij in ieder geval royaal groter; qua formaat valt de Acadia eerder in de klasse van de Audi Q7.

De meerwaarde van de Acadia (en de Enclave en Outlook) zit hem vooral in het royale ruimteaanbod. Op de 3e rij kunnen ook volwassenen het goed uithouden plus er is dan ook nog eens een heel behoorlijke bagageruimte beschikbaar.
De concurrentie biedt niet eens een 3e zitrij of, als ze dit wel doen, maar een zeer minimale bagageruimte. Pluspunt zijn ook de verschuifbare middelste bank (zodat gevarieerd kan worden met de voor de achterpassagiers beschikbare beenruimte) en de relatief grote achterportieren, waardoor de achterste bank goed bereikbaar is. Dit maakt de nieuwe cross-over van GM niet echt elegant, maar wel praktisch. Er is ruimte voor 8 inzittenden en als de achterbanken omgeklapt worden, dan kan er maar liefst 2.630 liter aan bagage meegenomen worden. Daar kan geen stationwagon tegenop.

Het onderstel van de Acadia, dat de aanduiding 'Lambda' kreeg, is totaal nieuw en biedt onafhankelijke wielophanging rondom (tot voor kort geen vanzelfsprekendheid bij GM) en tandheugel besturing. Volgens de fabrikant moet dit garant staan voor veel veercomfort en sportieve rijeigenschappen.
18-inch velgen zijn standaard, grotere 19-inch velgen zijn tegen meerprijs verkrijgbaar.

Voor de aandrijving zorgt een aan een 6-traps automaat gekoppelde 3,6 liter benzinemotor van 267 pk. Hiermee kan de Acadia zich goed meten met de concurrentie, al heeft General Motors nog niet bekend gemaakt hoeveel de cross-over weegt. Minder dan 2.000 kg zal het in ieder geval niet zijn, zodat geen sportwagenprestaties verwacht moeten worden. Maar grote kans dat de doelgroep daar helemaal niet op zit te wachten en is de Acadia precies de auto die zij na hun Explorer, Tahoe of Envoy willen hebben.

De verkoop van de GMC en Saturn versie start nog dit jaar, de Buick arriveert komend voorjaar in de showrooms. Genera Motors overweegt om Chevrolet een eigen versie van de cross-over te geven, evenals Saab als vervanger van de Saab 9-7X. Dat model zou dan moeten gaan concurreren met de Volvo XC90 en de Audi Q7.

Op de hoogte blijven over de komst van deze Cross Over naar Europa? Schrijf je dan in op de Autdoor SUV nieuwsbrief op www.autdoor.nl. Wilt u als eerste in Europa in deze GMC rijden? Neem dan vandaag nog contact op met Autdoor SUV om uw wensen te bespreken. Door eigen USA import kan Autdoor SUV bijna al uw SUV dromen verwezenlijken.


Share/Save/Bookmark