Team Autdoor SUV neemt deel aan ARCTIC CHALLENGE 2

2006/12/12 door Bas in
Bron: Autdoor

De Arctic Challenge 2007 is een autosport evenement voor een ieder die affiniteit met autorijden heeft. Het is geen rally waarbij het specifiek aankomt op behendigheid en snelheid. Het team van Autdoor SUV in Almelo heeft besloten deel te nemen aan dit bijzondere evenement.


De twee eigenaren van Autdoor SUV, de broers Bas en Niels Oude Luttikhuis, zullen eind januari 2007 de kou trotseren in deze bijzondere rit naar de Noordkaap, waarbij een overnachting zal plaatsvinden op of nabij de poolcirkel in Finland. Met welke auto er deelgenomen gaat worden is op dit moment nog niet, maar dat het een SUV gaat worden staat voor het Autdoor Team wel vast.



Autdoor SUV is de specialist in Oost Nederland die zich heeft toegelegd op de verkoop van exclusieve SUV's van o.a. de merken Chevrolet, Kia, Infiniti en Hummer. Door hun brede ervaring met auto's en autosport in het algemeen en natuurlijk de SUV's in het bijzonder verwacht het Autdoor SUV team een goede prestatie neer te kunnen zetten.



Aan het woord eigenaar en deelnemer Bas Oude Luttikhuis: "SUV's zijn volgens ons erg geschikt om dit soort zware reizen uit te voeren. Ze zijn robuust, voorzien van vierwielaandrijving en hebben een flinke bodemvrijheid. Daarnaast hebben we in het voorjaar van 2006 als team ervaring opgedaan met een rit naar de Picos in Spanje en hebben we beide een rallycursus achter de rug. Volgens ons moet dit voldoende ervaring zijn om een hoge positie te halen tijdens de Arctic Challenge".



Bij de Arctic Challenge gaat het met name om het navigeren, plannen, teambuilding en verstandig rijden. De Arctic Challenge is een uitdaging voor een equipe van twee personen waarbij geheel Scandinavië wordt doorkruist en extreme omstandigheden eerder regelmaat zijn dan uitzondering. Snelheid is dan wel geen criterium, maar de afstanden van de etappes zijn soms dusdanig lang dat dag en nacht doorgereden wordt.



Soms inderdaad onder omstandigheden met veel sneeuw, zeer gladde wegen en temperaturen van ver onder nul. (Tot –40 graden is mogelijk). Het mag duidelijk zijn dat ook de auto op dergelijke omstandigheden moet zijn voorbereid. Het Autdoor SUV team zorgt zelf voor het deelnemende voertuig en bepaald zelf de uitrusting.



De Arctic Challenge is dus geen vakantiereis waarbij veel ruimte en tijd is vrijgemaakt voor het bezoeken van bezienswaardigheden.



NAVIGEREN

Bij de Arctic Challenge is vooraf bij het Autdoor SUV Team niet bekend welke route gereden gaat worden. De organisatie bepaalt de hoeveelheid en lengtes van de etappes. Kort voor de start krijgt het team een coördinaat opgegeven. Dit is tevens het eerste checkpoint. Aan de hand van dit checkpoint bepaald het team zelf de te rijden route. De checkpoints worden door de zogeheten BackOffice met de teams gecommuniceerd.



De coördinaten kan het team vervolgens invoeren in een navigatiesysteem of laptop met routeplanner. Aan de hand van de uitkomst wordt vervolgens de te rijden route berekend. Zodra men op het checkpoint is krijgt het team van de BackOffice het volgende coördinaat.



SNELHEID

De Arctic Challenge is geen snelheidswedstrijd. Het is een uitdaging. Het komt neer op behendigheid en goed navigeren. Uiteraard is het wel competitief. Dit heeft dan echter te maken met bijvoorbeeld het vinden van de kortste route en het afleggen van een etappe in tijd die zoveel mogelijk overeenkomt met de tijd die is bepaald door de organisatie. Hierbij is dan wel rekening gehouden met de plaatselijk geldende toegestane maximum snelheden.



De organisatie controleert op overtredingen van de maximum snelheid. Dit wil niet zeggen dat iedere kleine overtreding ook resulteert in straftijd. Wat absoluut niet mag is het overschrijden van de toegestane snelheid van het betreffende land. Snel rijden heeft immers geen zin daar je de door organisatie bepaalde tijd moet benaderen.



CONTROLE

Controle van de gereden route en snelheden geschiedt door middel van het trace en track-systeem van CarrierWeb en het jurering- en snelheidscontrole systeem van Peroux. De apparatuur van CarrierWeb wordt in iedere auto ingebouwd. In de BackOffice kan men vervolgens iedere equipe nauwkeurig volgen met behulp van het jureringsysteem van Peroux. Ook de thuisblijvers, belangstellenden en deelnemers kunnen via een site de verrichtingen van de equipes zien.



DATUM EVENEMENT

De Arctic Challenge 2007 zal plaatsvinden van 21 tot en met 27 januari 2007. Voor meer informatie kunt u kijken op www.autdoor.nl.


Share/Save/Bookmark