Wat is een Marge Auto?

2024/06/21 door Bas in Auto leasen, NIEUWS
Bron: financialleasezzp.nl/marge-auto

marge auto leasen

Een marge auto is geen specifiek merk of model auto. Het is een auto die geleverd wordt met een factuur waarin gee BTW is gespecificeerd omdat die afkomstig is van een particulier of een niet-BTW-plichtige onderneming. Bij aankoop door een ondernemer is op dat moment de BTW (omzetbelasting) niet meer aftrekbaar.

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen marge auto’s en BTW-auto’s. Een BTW-auto is een voertuig waarbij de BTW nog wel aftrekbaar is, omdat deze eerder eigendom was van een BTW-plichtige ondernemer en nog niet aan een particulier is verkocht.

Bij de aanschaf van een marge auto hoeft de koper geen BTW over de aanschafprijs te betalen. Dit kan een aantrekkelijk voordeel zijn voor zowel particulieren als ondernemers, aangezien de totale kosten van de aanschaf hierdoor lager kunnen uitvallen.

Voordeel van een Marge Auto voor Ondernemers

Voor ondernemers kan een marge auto’s interessant zijn:

- Meer aanbod: soms is van de auto van je dromen wel een marge exemplaar beschikbaar maar geen exemplaar met verrekenbare BTW.

Financial Lease en Marge Auto’s

Financial lease is een populaire financieringsmethode voor ondernemers die een voertuig willen aanschaffen zonder direct een grote som geld uit te geven. Bij financial lease least de ondernemer een voertuig voor een afgesproken periode, waarbij de maandelijkse betalingen meestal zowel de afschrijving als de rente dekken. Aan het einde van de leaseperiode kan de ondernemer vaak de auto overnemen voor een symbolisch bedrag of een vooraf afgesproken slottermijn.

Voordelen van Financial Lease in Combinatie met een Marge Auto

Behouden van Werkkapitaal: Door te kiezen voor financial lease, kan een ondernemer het werkkapitaal behouden voor andere investeringen. Dit is vooral nuttig voor groeiende bedrijven die kapitaal nodig hebben voor uitbreidingen of andere bedrijfskritische uitgaven.

Vaste Maandelijkse Kosten: Financial lease biedt voorspelbare maandelijkse kosten, wat helpt bij het budgetteren en financiële planning. Dit kan bijdragen aan een stabielere cashflow voor het bedrijf.

Geen BTW op Aanschafprijs: Aangezien een marge auto geen BTW bevat, hoeft de ondernemer geen BTW aan te betalen. Dit is met name interessant als de ondernemer op dit mement geen BTW wil voorschieten.

Eigenaar aan het Einde van de Leaseperiode: Bij financial lease is de ondernemer na het aflopen van de leaseperiode vaak de eigenaar van de auto. Dit betekent dat er een tastbaar bezit overblijft dat eventueel opnieuw verkocht kan worden of verder gebruikt binnen het bedrijf.

Fiscaal Voordeel: De maandelijkse leasebetalingen zijn doorgaans volledig aftrekbaar als bedrijfskosten. Dit kan de belastingdruk verlagen en extra financieel voordeel bieden.

Praktische Overwegingen aankoop marge auto

Wanneer een ondernemer overweegt om een marge auto aan te schaffen via financial lease, zijn er enkele zaken om in gedachten te houden:

- Leeftijd en Staat van de Auto: Controleer altijd de staat en onderhoudshistorie van de marge auto. Oudere voertuigen kunnen hogere onderhoudskosten met zich meebrengen.

- Leasevoorwaarden: Vergelijk de voorwaarden van verschillende leaseaanbieders. Let op de looptijd, maandelijkse kosten, slottermijn, en eventuele extra kosten of beperkingen.

- Waardeontwikkeling: Houd rekening met de afschrijving van de auto. Marge auto’s kunnen sneller in waarde dalen, wat van invloed kan zijn op de restwaarde aan het einde van de leaseperiode.

- Verzekering en Onderhoud: Leasecontracten kunnen verschillende regelingen hebben voor verzekering en onderhoud. Zorg ervoor dat je duidelijkheid hebt over wie verantwoordelijk is voor welke kosten.

Conclusie

Een marge auto kan een effectieve oplossing zijn voor ondernemers die een auto nodig hebben. Door te kiezen voor financial lease in combinatie met een marge auto, kunnen ondernemers profiteren van lagere aanschafkosten, behoud van werkkapitaal, voorspelbare maandelijkse betalingen, en fiscaal voordeel. Het is echter belangrijk om zorgvuldig de staat van de auto te beoordelen en de voorwaarden van het leasecontract te begrijpen om zo de beste beslissing voor je bedrijf te maken.


Share/Save/Bookmark