De nieuwe 2010 Cadillac SRX

2009/01/05 door Bas in NIEUW, USA IMPORT
Bron: www.autoblog.nl

General Motors heeft een aantal nieuwe modellen voor ons in petto op de NAIAS in Detroit. De gloedjenieuwe Cadillac SRX moet een belangrijke speler tussen de luxe crossovers worden, en deze keer niet alleen in de VS. Om dit te bereiken is de auto wat compacter uitgevallen dan zijn voorganger en is het design wat Europeser geworden: wielen dichter naar de hoeken van de auto, dat soort dingen.

We zagen ‘m laatst al spelen in de sneeuw en speculeerden toen nog over het motorenaanbod; inmiddels heeft GM alle informatie vrijgegeven. In tegenstelling tot de oude SRX, die ook met de Northstar V8 verkrijgbaar was, krijgt het 2010-model alleen V6-motoren in het vooronder: een nieuwe 3.0 met directe injectie die goed is voor 260 pk, en een 2.8 turbo met 300 pk. De 3.0 is een kleinere versie van de bekende 3.6-motor, is zo’n 10-15% zuiniger en functioneert ook op E85-brandstof. Beide blokken zijn gekoppeld aan zestraps automaten, hoewel aan de 3.0 een 6T70 Hydra-Matic van GM zelf hangt en aan de 2.8 een AF40-bak van Aisin Warner.

De nieuwe SRX deelt zijn platform, dat deels gebaseerd is op dat van o.a. de Opel Antara, met de Saab 9-4X. Het vorige model was nog gebaseerd op de CTS en standaard uitgerust met achterwielaandrijving; de nieuwe SRX is in de basis dus voorwielaangedreven. Vierwielaandrijving, met een elektronisch sperdifferentieel dat de aandrijfkrachten van voor naar achter en tussen beide achterwielen verdeelt, is een optie. Ten opzichte van zijn voorganger is de nieuwe auto een stuk kleiner: 4,83 m tegen 4,95 m. Alle modellen worden standaard met 18″ velgen uitgerust, maar je kunt ook 20″ aankruisen.

Het is de zoveelste keer dat Cadillac voet aan de grond probeert te krijgen in Europa (nee, nu ècht); bij het ontwerp van deze SRX is bijvoorbeeld rekening gehouden met Europese eisen op het gebied van voetgangersveiligheid. Ik verwacht dan ook dat de 2,9 liter turbodiesel V6, die het merk in de loop van 2009 in de CTS gaat introduceren, ook zijn weg naar de SRX zal vinden. Wellicht dat er dan een leuke toekomst voor deze auto is weggelegd, want het design valt hier over het algemeen wel in de smaak; maar zonder diesel wordt het toch echt moeilijk in Europa.

De onthulling:


Share/Save/Bookmark