Weg met de motoren, lang leve de SUV

2008/06/12 door Bas in
Bron: www.autoblog.nl

Je zou verwachten dat een lichte motorfiets milieuvriendelijker dan zo'n lomp zware SUV. Toch blijkt dat niet zo te zijn.

Een motorfiets is al snel twee keer zo zuinig als een auto en stoot dus ook veel minder CO2 uit. De vervuiling per kilometer blijkt echter tien keer zo groot te zijn voor een motorfiets dan voor een gemiddelde personenauto. In Californië rijden motorfietsen slechts 1% van het totaal aantal afgelegde kilometers, maar ze zorgen wel voor 10% van de vervuiling.

De reden hiervoor is dat motorfietsen grotere hoeveelheden stikstofoxide, koolwaterstoffen en CO uitstoten. Bij een moderne auto worden al deze stoffen met behulp van de katalysator omgezet, maar op een motor passen dit soort systemen niet. Ze zijn simpelweg te zwaar, te groot en worden te warm om een plek te krijgen op een gemiddelde motorfiets. Misschien een tipje voor Amsterdam: weer motorfietsen en pizzakoeriers op brommers en de luchtnormen zijn in the pocket. (via www.autoblog.nl -> wired.com)


TopGear teste ook al wie het snelste was, een Porsche 911 of een Yamaha YZF R1:




Toe aan een milieuvriendelijke SUV? Autdoor SUV, de specialist in bijzondere SUV's regelt hem vlot! Ga snel naar www.autdoor.nl.


Share/Save/Bookmark