Bejaarden zouden niet meer mogen rijden...toch?

2015/07/09 door Bas in NIEUW, NIEUWS

rijbewijs

De ouderen hebben het in Nederland zwaar te verduren. Rijdt iemand langzaam? Dan zal het wel een bejaarde zijn. Die zouden ze toch meteen van de weg moeten halen! Dat geldt alleen niet voor alle ouderen, want in Nederland werd van een 101-jarige man zijn rijbewijs weer met vijf jaar verlengd.

Vanaf zijn 75ste moet de Fries Freerk Idzenga elke vijf jaar naar een arts om zich te laten testen. De gezondheid en ogen moeten goed zijn, anders wordt het rijbewijs niet verlengd. Het verbaasde de 101-jarige Idzenga dan ook niet dat zijn rijbewijs gewoon weer werd verlengd.

Tot nu toe versleet Idzenga zo’n zeven of acht auto’s. De eerste auto kan hij zich nog goed herinneren: een Ford-T. Die reed als een zonnetje, vertelt de oude Fries. Autorijden is zijn grote hobby en hij zou ook niet weten wat hij zonder zijn rijbewijs moest doen. Toen hij nog jong was ging hij samen met zijn vrouw veel naar het buitenland met een camper. Hij gaat er nu nog graag met zijn auto op uit, maar niet meer naar het buitenland. En ook niet over de afsluitdijk. Dat vertrouwen zijn kinderen niet meer.

De hoogbejaarde man ziet zichzelf niet als een gevaar en te langzaam rijden doet hij helemaal niet. Hij mag dan wel bejaard zijn, zo rijdt Idzenga naar eigen zeggen niet. Hij rijdt echt geen 40 waar je 80 mag. Idzenga hoopt dat hij nog heel lang mag blijven doortuffen. Als we dus weer eens achter een treuzelende bejaarde zitten kunnen we er vanuit gaan dat het niet Freerk Idzenga is.


Share/Save/Bookmark