Minder onderhoud aan auto’s

2014/06/18 door Bas in NIEUW, NIEUWS
Bron: www.sloopauto.com

Automobilisten hebben opnieuw bezuinigd op onderhoud aan de auto. Vorig jaar hebben we minder vaak onze auto naar de garage gebracht voor onderhoud of reparatie.

We kunnen niet zonder auto, maar willen toch op alle mogelijke manieren geld besparen op het bezitten van een auto. We laten vaker de auto staan, tanken zo goedkoop mogelijk en, blijkt nu uit onderzoek van BOVAG en RAI Vereniging, op autoreparaties.

Vorig jaar hebben we gezamenlijk 13,7 miljoen keer bij de garage aangeklopt voor auto-onderhoud, bijna 8 procent minder dan de 14,3 miljoen keer in 2012. Daardoor daalde de omzet met 12 procent tot 3,4 miljard euro. Natuurlijk is het al een slechte zaak dat we steeds vaker en langer met kapotte onderdelen doorrijden, we laten ook alleen maar het hoognodige repareren waardoor het gemiddelde bedrag voor de onderhoud aan onze auto is gedaald tot €526,- in 2013. In 2010 lieten we onze auto repareren voor gemiddeld €670,- per keer uit.

APK afname

Hoewel deze trend wel werd voorspeld, vallen de resultaten toch behoorlijk tegen. Automobilisten lijken sinds 2010 het onderhoud op de auto al uit te stellen. De belangrijkste reden is dat auto’s minder snel kapot gaan, maar automobilisten hebben ook een ander autogebruik en kijken kritischer naar de kosten van reparaties. Daarnaast nemen de onderhoudsmomenten ook af door de daling in het aantal APK’s.

In het verleden bleek al dat het aantal APK’s in Nederland flink is gedaald, van 5.573.462 in 2012 naar 5.499.045 keuringen in 2013. Doordat er steeds meer jonge occasions op de weg rijden, neemt het aantal APK’s af. Jonge occasions hoeven niet jaarlijks voor de APK in vergeleken met oudere auto’s. Doordat we in Nederland de APK met een onderhoudsbeurt combineren vervalt automatisch het gecombineerde auto-onderhoud.


Share/Save/Bookmark