Wat te doen als je SUV stormschade heeft?

2015/06/05 door Bas in
Bron: www.schadeautoinkopen.com

Het is onstuimig weer buiten. Op sommige plekken waait het flink en dat kan in heel Nederland voor overlast en schade zorgen. Hoe zit het met schade aan je SUV door hagel of vallende takken?

Schade aan je SUV is altijd vervelend. Vooral storm kan leiden tot veel schademeldingen. De schade als gevolg van de storm die begin december vorig jaar woedde, kwam uit tussen de vijf en tien miljoen euro. Vele auto’s werden beschadigd door takken, rondvliegende dakpannen en omvallende bomen. Maar wat dekt de verzekering als jouw SUV schade heeft door storm?

Wat wordt onder ‘storm’ verstaan?

Storm is een zeer harde wind, maar wind heeft nooit dezelfde snelheid. Volgens het KNMI is er sprake van storm als er een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort wordt gemeten. De gemiddelde snelheid van de wind heeft gedurende tien minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 kilometer per uur. Als jij bij je autoverzekeraar een schade voor je SUV claimt wegens storm, dan checkt de verzekeraar of er echt sprake was van storm.

Stormschade aan je SUV is niet altijd gedekt. Als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten, is schade door storm niet verzekerd. Met een WA-verzekering ben je immers alleen verzekerd voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Als je een WA+ (beperkt) cascoverzekering hebt afgesloten, dan wordt de stormschade wel vergoed. Je vindt alle informatie in de voorwaarden. Controleer deze altijd goed. Bij sommige verzekeraars kunnen er namelijk gevolgen zijn voor je premie bij het claimen van stormschades. Heb je een autoverzekering met eigen risico? Dan vergoedt de verzekeraar de schade min je eigen risico. Stormschade heeft doorgaans geen invloed op je schadevrije jaren.

Tips om stormschade te voorkomen

  • Zorg dat je de auto op een veilige plaats hebt staan, bijvoorbeeld in een garage of onder de carport
  • Verwijder losstaande voorwerpen rondom de auto, zoals vuilnisbakken, fietsen en tuinmeubels

Wat te doen bij stormschade?

Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of tussenpersoon. Je hoort direct wat je moet regelen en waar je recht op hebt. Daarnaast is het erg belangrijk om foto’s te maken van de schade. Deze kun je samen met een ingevuld schadeformulier opsturen naar je verzekeraar. Noteer ook altijd de datum en het tijdstip van de storm. Verzekeraars willen in veel gevallen bij het KNMI aanvullende informatie opvragen over de aard van de storm.

Een autoverzekering sluit je onder andere af om schade aan je auto te kunnen laten repareren. Als je schade laat repareren, houd er dan rekening mee dat je autoverzekeraar meestal afspraken heeft met schadeherstellers. Je kunt dan nog wel voor een andere schadehersteller kiezen, maar je bent voordeliger uit als je schade aan je auto bij deze aangesloten bedrijven laat repareren.

Voor- en nadelen van een aangesloten bedrijf

Het voordeel dat je krijgt als je naar een aangesloten bedrijf gaat verschilt per verzekeraar. Soms krijg je gratis een vervangende auto of hoef je je eigen risico niet te betalen. De autoverzekeraar beloont je op deze manier omdat je naar een aangesloten garage gaat.

Laat je de je reparatie niet uitvoeren door een aangesloten garage? Dan kan dit soms nadelig voor je uitpakken. In sommige gevallen wordt het schadebedrag niet helemaal vergoed maar voor slechts 70 procent.

Verdiep je in de voorwaarden

Wil jij niet voor verrassingen staan bij de volgende winterse storm? Dan kun je online eenvoudig de voorwaarden van de verschillende verzekeraars bekijken. Op uwautoverzekeringvergelijken.nl kun je gemakkelijk verschillende verzekeraars vergelijken. Na het invullen van je gegevens krijg je een overzicht van de goedkoopste aanbieders voor je situatie. Je bespaart zo niet alleen geld, het scheelt ook aanzienlijk in tijd: je hoeft immers niet verschillende verzekeraars af te gaan voor een vergelijking.

Naast het berekenen van de premie vind je tevens allerlei nuttige artikelen omtrent autoverzekeringen. Zo kun je je verdiepen in de diverse voorwaarden of aanvullende modules. Let daarom niet alleen op de premie, maar kijk eens goed naar de voorwaarden. Je kunt wel een goedkope autoverzekering afsluiten voor je SUV, maar het kan dan zijn dat de dekking niet voldoende is. Je kunt dan voor vervelende situaties komen te staan waarbij het je alsnog veel geld kost.

Is het verstandig om altijd de schade te declareren?

De schade zal altijd worden uitgekeerd door de autoverzekeraar, maar dat valt lang niet altijd gunstig uit. Het is slim om af te wegen wat het je gaat kosten op de lange termijn. Dit hangt ook af van je schadevrije jaren en of je een no-claim beschermer heeft.

Als je de verzekeraar de schade laat uitbetalen, dan ga je meer verzekeringspremie betalen. Heb je een kleine schade aan je SUV? Veel mensen kiezen er dan voor om de schade niet door de verzekeraar uit te laten betalen.

Autoschade door sneeuw

In Rusland weten ze er alles van wat voor schade het weer aan hun auto’s kan veroorzaken. Bekijk het hieronder.

Auto met schade verkopen

In plaats van schade te claimen bij je verzekeraar, kun je er ook voor kiezen je auto te verkopen en eventuele premieverhogingen te voorkomen. Een schadeauto verkoop je niet snel aan een particulier. De aangesloten erkende auto-inkopers van ikwilvanmijnautoaf.nl zijn echter wel geïnteresseerd. Meld je auto gratis, vrijblijvend en geheel anoniem aan en ontvang de volgende dag een inkoopvoorstel van een specialist.


Share/Save/Bookmark