Wegenbelasting omhoog, oldtimer verkopen nu interessant

2018/04/17 door Bas in auto verkopen, NIEUWS

Oldtimer verkopen Oldtimer-Verkopen_nl

Door de maatregelen van het kabinet wordt het waarschijnlijk binnenkort erg kostbaar om een oldtimer te bezitten. Met name als deze zwaar is en voorzien van een LPG installatie of dieselmotor. Hoeveel duurder? We nemen een Range Rover op gas uit 1974 als voorbeeld en komen tot de conclusie dat het rijden met een oldtimer onbetaalbaar wordt gemaakt.

Stel je hebt vorig jaar een fraaie klassieke Landrover Range Rover uit 1974 aangeschaft welke is voorzien van een LPG installatie. Dan betaalde je op dat moment geen wegenbelasting. Alle voertuigen van 25 jaar of ouder waren tot 1 januari 2012 namelijk vrijgesteld van wegenbelasting, officieel genoemd houderschapsbelasting oftewel motorrijtuigen belasting (vaak afgekort tot MRB).

Nederlanders importeerden massaal oude diesels

Per 1 januari van dit jaar is er een wijziging gekomen op deze wegenbelasting. Nederlanders importeerden namelijk massaal oude Mercedessen met een diesel motor en Amerikaanse V8-en welke werd voorzien van een LPG installatie. Als je een Nederlander de kans geeft de belasting legaal te ontduiken dan wordt daar massaal op ingesprongen.

Brandstof toeslag deel

Het gevolg was dat het aandeel miieuonvriendelijke oldtimers dat voor dagelijks vervoer werd gebruikt enorm toenam. Binnen een paar jaar van 1 tot maar liefst 5% van het Nederlandse wagenpark. De wijziging van afgelopen januari zorgde ervoor dat je alleen de brandstoftoeslag voor je oldtimer hoefde te betalen. Voor de Range Rover op gas betekende dit dat de wegenbelasting per 1 januari jongstleden van € 0 naar € 984 per jaar ging.

Maatregel MRB nieuwe kabinet

Het nieuwe kabinet van PvdA en VVD heeft een nieuwe maatregel op het programma staan. De vrijstelling wegenbelasting komt dan namelijk helemaal te vervallen voor auto's ouder dan 25 jaar. Dus alle liefhebbers welke een oldtimer bezitten moeten vanaf het moment van invoer van deze belastingmaatregel de volle bak wegenbelasting gaan betalen.

6% van modaal inkomen op aan wegenbelasting

Wat betekend dat voor onze voorbeeld Range Rover uit 1974? Voor die auto ga je vanaf dat moment maar liefst € 2.080 per jaar aan motorrijtuigen belasting betalen. Oftewel ruim € 173 per maand. Het modale inkomen van de werkzame beroepsbevolking (7.785.000 personen) in Nederland is zo'n € 34.600 per jaar. Dit houdt in dat de Range Rover eigenaar in dat geval 6% van zijn inkomen aan wegenbelasting moet gaan uitgeven. Voor dat netto maandbedrag van € 173 kun je ook een hypotheek nemen van € 100.000!

Oldtimer verkopen

Voor veel eigenaren van oldtimers, klassieke auto's en youngtimers zullen deze maandlasten te hoog komen te liggen. Deze zullen de oldtimer gaan schorsen of helemaal stoppen met hun hobby. De verwachting is dan ook dat de verkoop van oldtimers door consumenten de komende maanden een grote vlucht zal nemen. Men zal massaal de oltimer verkopen. En dit zal de restwaarde van deze auto's zeker niet ten goede komen. De verwachting is dat de restwaarde van bijvoorbeeld een oude Mercedes diesel of onze voorbeeld Range Rover helemaal onderuit zal gaan. Het advies is dan nu ook snel afscheid te nemen van het trotse bezit of, als men beschikt over stallingsruimte, de oldtimer te schorsen. Het nadeel is dat er dan geen gebruik meer mag worden gemaakt van de openbare weg. Doe je dat wel dan riskeer je een boete van € 391,-. De geschorste auto langs de weg parkeren is ook gebruik maken van de openbare weg in het oog van de belastingdienst!

Oldtimer verkopen Oldtimer-Verkopen_nl

Share/Save/Bookmark