De blauwe emmertjes in Moskou

2010/05/10 door Bas in NIEUWS, STRANGE
Bron: www.zonnewind.be/opmerkelijk/rusland/blauwe-emmers-protest-moskau-zwaailichten.shtml

In Moskou wordt er geprotesteerd. Deze keer niet met vlaggetjes, maar met blauwe emmertjes op het dak vastgelijmd.

Nietsontziend maken de automobilisten gebruik van hun privileges, racen tegen het verkeer in de file voorbij. In Moskou mogen 1200 voertuigen - ambulances, brandweer en politie niet meegerekend - geheel legaal een blauw zwaailicht gebruiken. Boze burgers zijn de strijd aangegaan, en dat bevalt het Kremlin helemaal niet.
Moskou: Blauwe emmertjes op het dak uit protest tegen de zwaailichten van de rijken en hooggeplaatste ambtenaren

Bezitters van dure auto's worden meestal niet als verdacht gezien als het om revolutionaire activiteiten gaat. Maar in Moskou, waar meer Maybachs rondcrossen dan waar ook ter wereld, sluiten zelfs de de meest luxueuze wagens de laatste tijd aan bij een heuse Rebellenbeweging.

Zoals een blinkend witte Jaguar op de Kutusowskij Prospekt, de bedrijfswagen van Aliona Dolesjkaja, hoofdredactrice van de Russische editie van modetijdschrift "Vogue". Hoewel ze zich meestal alleen inzet voor het mooie, rijke volk draagt haar Jaguar goed herkenbaar het symbool van de revolutionairen: een babyblauw emmertje op het dak van haar wagen gelijmd. De politie dirigeert haar naar de kant van de weg.

Je ziet de blauwe emmertjes dezer dagen overal in het Moskouse straatbeeld. Automobilisten lijmen ze op het dak van hun wagen, motorrijders bevestigen er een op hun helm. Ze moeten een blauw zwaailicht voorstellen en zijn het herkenningsteken van een protestbeweging: "De Beweging van de Blauwe Emmertjes". Deze spontane vereniging van automobilisten verzet zich zich tegen de twee klassen-maatschappij op de straten van de Russische hoofdstad; een soort post-tsaristisch feodalisme op het asfalt, bijna 100 jaar na de val van de Romanovs.

"Heel Moskou staat elke ochtend in de file, maar de staatsambtenaren en rijke ondernemers in hun vette bakken zetten hun blauwe zwaailicht aan - en razen tegen het verkeer in verder," zegt Alexej Potemkin, 20 , student, bezitter van een zwarte VW-Passat.

Twaalfhonderd auto's mogen geheel legaal een blauw zwaailicht gebruiken, ambulances, brandweer en politie niet meegerekend. Het zijn vooral de zware dienstwagens van de medewerkers van de geheime dienst, ambtenaren en managers van grote staatsbedrijven - en hun favoriete route loopt over de Kutusowskij-Prospekt, richting het centrum naar de luxe Datscha's aan Chaussee Rubljowka.

Maar niemand gelooft nog dat ze haastig op weg zijn naar een belangrijke staatsopdracht.

Elke ochtend staat heel Moskou in de file, maar de grote bolides vliegen de bliklawine zonder oponthoud voorbij, met knipperend blauw zwaailicht en meer dan 100 km/u, tegen het verkeer in. Maar niemand in Moskou neemt ze nog serieus. "Niemand gelooft nog dat het om een belangrijke missie gaat wanneer de blauwe zwaailichten 's morgens tegen het verkeer in langs de files razen. Hij heeft zich verslapen, meneer de chef, en draagt zijn chauffeur op om sneller te rijden."

"Dat is echte zwaar irritant," zegt student Alexej. "Het is gevaarlijk." Steeds vaker zijn de snelheidsduivels met de blauwe zwaailichten betrokken bij dodelijke ongelukken betrokken. In Februari eindigde zo'n dollemansrit fataal. De Mercedes S-klasse van een directeur van oliemaatschappij Lukoil botste op de Lenin-Boulevard op een Citroën. De inzittenden, twee vrouwen, kwamen om het leven. Meneer de directeur raakte slechts licht gewond.

Volgens de verkeerspolitie was het de schuld van de twee dames, maar getuigen beweerden allemaal het tegendeel. Langs de weg stonden tal van verkeerscamera's opgesteld die het verkeer in de gaten houden, maar de overheid gaf de beelden niet vrij.

Nu komen de Moskouse automobilisten dus in verzet - en nemen het op tegen de machthebbers in het Kremlin.

Eind maart, toen de zwarte BMW van Vladimir Sjevtsjenko zich losmaakte uit de traag voortkruipende rij auto's op weg naar het stadscentrum van Moskou om, zoals gebruikelijk, via de rijbaan van het tegemoetkomende verkeer sneller vooruit te komen was blogger Andrej Chartli het zat. Hij weigerde uit te wijken, zette zijn knipperlichten en grootlicht aan en blokkeerde de BMW. Dan pakte Chartli al zijn moed en zijn videocamera, stapte uit en vroeg de prominente passagier om zijn naam en zijn functie.

De op het internet gepubliceerde video doet Sjevtsjenko, adviseur van president Medvedev, geen goed: zijn chauffeur bedreigt de asfalt-rebel.

Meer dan 78% van alle Russen ondersteunt de acties van burgerlijke ongehoorzaamheid zoals die van Chartli en van de "De Beweging van de Blauwe Emmertjes". In Rusland is het zelfs 89%.

De wagen van de Vogue-hoofdredactrice wordt een uur vastgehouden door de verkeerspolitie. Alles aan het voertuig wordt gecontroleerd en de chauffeur hangt een boete van 5000 roebel (130 euro- boven het hoofd vanwege het blauwe emmertje. Een draconische straf.

De Russische machthebbers reageren nerveus op de ongevaarlijke protesten; begin deze maand werd zelfs de oproerpolitie van de Omon ingezet tegen de blauwe emmertjes en werden tien activisten gearresteerd. In ijltempo worden nieuwe wetten tegen het recht op vereniging en demonstreren uitgevaardigd door het door de partij van Poetin beheerste parlement, enkel en alleen om de emmertjes onder de duim te houden. Binnenkort is het voor automobilisten verboden achter het stuur van hun wagen te demonstreren.

Het Kremlin is bang dat de emmer-beweging van tot nu toe een paar honderd automobilisten zal uitgroeien tot een massabeweging. Net als in december 2008, toen Moskou zich de toorn van het verre oosten op de hals haalde met een verhoging van de invoerrechten van buitenlandse auto's. In Vladivostok gingen toen 5000 mensen de straat op, omdat de regio economisch sterk leunt op de import van Japanse wagens. Ze wilden zich niet door het Kremlin laten voorschrijven in welke auto's ze zouden mogen rijden.

De jongerenafdeling van de partij van Poetin heeft de blauwe emmers al tot een groter gevaar bestempeld dan de 1200 zwaailichten. Fatsoenlijke inwoners van Moskou laten de auto's met blauw zwaailicht toch graag passeren, aldus de jongeren in hun "Manifest van de vrije strijders tegen de blauwe emmertjes". Want een fatsoenlijke burger wil niet "dat hun belastingcenten verspild worden terwijl de dienaren van de staat in de file staan."

Ook werden er enkele demonstranten gearresteerd die de emmertjes op hun hoofd droegen:
Blue Bucket Heads Arrested In Moscow Rally







En dan wordt je aangehouden:


Deze is helemaal leuk:


Ze willen er langs:




Ook zonder zwaailicht kunnen ze er wat van in Rusland:


Share/Save/Bookmark