PAS OP! Steeds meer gebruikte auto’s als kloon verkocht

2010/04/01 door Bas in auto verkopen, NIEUWS
Bron: www.autoverkopentips.nl/nieuws/133/PAS_OP_Steeds_meer_gebruikte_autos_als_kloon_verkocht

Onlangs werden er weer twee inwoners van Fryslân de dupe toen ze dachten een leuke bedrijfsauto gekocht te hebben via het internet. De bedrijfsauto bleek gestolen te zijn en was voorzien van een nieuwe identiteit. De politie waarschuwt dan ook voor deze gekloonde auto’s.

Er zijn momenteel autodieven en oplichters die zich gespecialiseerd hebben in deze 'gekloonde' auto's. Dit werkt als volgt.

Ze kopen of huren vaak via een katvanger een auto en stelen daar een exact dezelfde auto bij. Ze gebruiken het chassisnummer en de autopapieren van de gekochte of gehuurde auto en maken exacte kopieën van het chassisnummer, de kenteken papieren en de kentekenplaten. Ze hebben nu twee exact dezelfde auto’s.

Schadeauto
Ook kan het zijn dat er een schadeauto wordt gekocht en dat de identiteit van de schadeauto wordt gebruikt voor het gestolen exemplaar. Het chassisnummer wordt dan uit de schadeauto gehaald en in de gestolen auto geplaatst. Het is dan ook belangrijk dat schadeauto’s verkocht worden aan officiële autodemontage bedrijven of autoschadespecialisten en niet aan criminelen die er een slaatje uit willen slaan.

Auto zoeken occasion sites
Het zoeken van eenzelfde auto wordt tegenwoordig heel gemakkelijk gemaakt. Door occasions sites af te struinen zoeken ze een auto die hetzelfde is qua kleur en uitvoering. Veel particulieren adverteren op de sites met adres en telefoonnummer gegevens zodat de dieven exact weten waar ze moeten zijn.

Verkoop gekloonde auto
De gekloonde auto’s worden vaak door zogenaamde consumenten aangeboden op vage internetsites en de adverteerders zijn alleen te bereiken via een GSM nummer, een niet te traceren e-mail adres en willen alleen op openbare plaatsen afspreken. Ook zal de verkoper een contante betaling eisen en het niet zo belangrijk vinden dat de papieren nog niet zijn overgeschreven.

Alleen al in Zuid Holland zijn er in de maand februari meer dan 25 van deze gekloonde auto’s verkocht. In heel Nederland ging het in 2009 om vierhonderd gevallen.

Tips: Hoe te voorkomen
Als het gaat om het voorkomen dat je auto wordt gestolen door ‘kloners’ moet je ervoor zorgen dat jouw contactgegevens niet op internet komt te staan. Je zou bijvoorbeeld anoniem kunnen adverteren met de auto via een autoadvertentie website als AutoVerkopen.nl of de auto anoniem aan een officieel autobedrijf te verkopen zoals ikwilvanmijnautoaf.nl.

Gebruikte auto kopen
Als het gaat om het kopen van een auto dan adviseren we je altijd bij mensen thuis af te spreken, contact te hebben via een vast nummer en de betaling via de bank te laten verlopen. Ook moet je de auto pas betalen als de overschrijving is geregeld.

Neem ook iemand mee die echt verstand heeft van auto’s als je naar een auto gaat kijken en om alle onzekerheid weg te nemen kun je de auto het beste bij een gerenommeerd autobedrijf kopen.

Voor meer tips over het kopen en verkopen van een auto ga je naar AutoVerkopenTips.nl.


Share/Save/Bookmark