Nieuwe Kia Sorento

2009/07/01 door Bas in NIEUW, PRIJZEN
Bron: www.ad.nl

De Kia Sorento was lange tijd een van de meest verkochte SUV’s. Maar de slurptaks en de anti-SUV stemming deden hem de das om.

Kia Sorento
In september arriveert een compleet nieuwe Sorento bij de Nederlandse Kia-dealers. De auto beschikt nu over twee groene energielabels en is voor het eerst ook als zevenzitter leverbaar.

Kia nam afscheid van het ladderschassis, iets wat de die-hard 4x4-rijders zullen betreuren, maar de nieuwe zelfdragende carrosserie is natuurlijk wel meer van deze tijd. Wie instapt, ziet een fraai, stijlvol dashboard dat veel meer kwaliteit uitstraalt dan voorheen.

Op de tamelijk harde achterbank hebben volwassenen een zee aan zitruimte. En doordat daar geen hoge tunnel in de vloer uitsteekt, kan je er met z’n drieën zitten. De bagageruimte is gigantisch. Natuurlijk geldt dat vooral voor de 1047 liter inhoud van de vijfzitter, die onder de laadvloer ook nog eens enorme bergvakken heeft. De auto krijgt standaard zes airbags die ook in actie komen als hij over de kop dreigt te gaan.

Verder zijn standaard actieve (anti-whipash) hoofdsteunen en ESP, inclusief elektronische afdaalhulp. Als krachtbronnen zijn leverbaar een 2,4 liter viercilinder (174 pk) en een nieuwe 2,2 liter diesel (197 pk), beide eventueel in combinatie met een nieuwe automaat. De diesel-automaat is de enige versie die geen C- maar een D-energielabel krijgt. Standaard zijn o.a. lichtmetalen velgen, radio/cd-speler en handbediende airco.

Bij een eerste kennismaking viel he grote veercomfort van de nieuwe Sorento. Het weggedrag blijft echter achter bij menig concurrent. Te slappe vering en onvoldoende demping leidt te gauw tot een wiebelende carrosserie. Dat is minder prettig voor de inzittenden en ook niet goed voor de wegligging. Ook de besturing mist wat scherpte. AD Autowereld reed alleen nog met de benzinemotor en die blijkt krachtig genoeg, terwijl de zesbak heerlijk licht schakelt.

De prijslijst begint straks bij €29.995 voor de 2.4 X-pect Cool. De goedkoopste diesel is de 2.2 CRDi X-tra van €35.995. Zij hebben tweewielaandrijving. Voor elektronisch geregelde vierwielaandrijving moet worden bijbetaald.


Share/Save/Bookmark